Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναστολή ασύλου και κλειστή δομή στην Κρήτη για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη
Σκληραίνει τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο μεταναστευτικό, μετά την εκρηκτική αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναστέλλεται για τρεις μήνες η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Οι νεοαφιχθέντες θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται σε ειδικούς χώρους κράτησης, χωρίς καταγραφή, μέχρι την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης. Μια τέτοια δομή σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Κρήτη, με το νομό Ηρακλείου να θεωρείται το επικρατέστερο σημείο εγκατάστασης.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και φέρεται να σχετίζεται άμεσα με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, και συγκεκριμένα με την απομάκρυνση ευρωπαϊκής αποστολής από τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ο πρωθυπουργός συνέκρινε την παρούσα κατάσταση με την κρίση του Έβρου το 2020, εκφράζοντας την πρόθεση να εφαρμοστεί ένα παρόμοιο αποτρεπτικό μοντέλο. Το κυβερνητικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Η δίοδος προς την Ελλάδα είναι κλειστή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας με τις Αρχές της Λιβύης για την αποτροπή αναχωρήσεων από τις αφρικανικές ακτές.
Ωστόσο, η νέα πολιτική προκαλεί αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη προετοιμασίας και για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για «υβριδικό πόλεμο στα πρότυπα Ερντογάν», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της αναστολής ασύλου. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, τοπικοί φορείς στην Κρήτη δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και ζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, ενώ σε αυριανή σύσκεψη υπό τον υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.
Μέχρι στιγμής, από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 9.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Κρήτη, με περίπου 2.000 μόνο την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, χιλιάδες ακόμη βρίσκονται στις ακτές της Λιβύης περιμένοντας την ευκαιρία να περάσουν στην Ευρώπη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και συχνά υπό τον έλεγχο ενόπλων διακινητών. Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην αποτροπή νέων αφίξεων, ωστόσο η εφαρμογή του ενδέχεται να συναντήσει τόσο νομικά όσο και κοινωνικά εμπόδια.